Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2007 18:18 - евроизборите - жълт картон
Автор: dedal27 Категория: Политика   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0




На евроизборите избирателите показаха "жълт картон " на
политическите сили които са представени в парламента.
За тях гласуваха  около  20%  от избирателите, а за управляващата коалиция  под 14 %.  Това подсказва, че на следващите избори може да получат и червен картон, ако допуснат същите  нарушения.
" Всеки народ заслужава своите управници". Но тези резултати поставят друг въпрос :- " Представените в парламента политически сили заслужават ли доверието на народа ?. Отговорът е съвсем ясен и не се нуждае от коментари, каквито има в изобилие.
Преди много години бях ученик в Велико Търновската мъжка гимназия, която беше на брега на Янтра до хълма Царевец. Девическата гимназия беше на другия край на града , на Марино Поле.
В гимназията имаше един прислужник, който обичаше да ни разказва разни лакърдии а ние го черпехме с цигари. Веднаж той каза: -" Даскалчета, много хубаво че учите науките, нали за това сте дошли. Но запомнете от мен -НЕ Е  ВАЖНО КАКВИ СА РАЦИТЕ И КОЛКО ИМ СА КРАЦИТЕ; - ВАЖНО Е  КАК СЕ ЛОВИ РИБАТА ИЗ БАТЛАЦИТЕ И КАК СЕ ЖИВЕЕ ХУБАВО В ТОЗИ СВЯТ НА АХМАЦИТЕ  " Ние се смяхме на приказките на " байчето" но ги запомнихме. Едни от нас не вярваха че е така, и бяха уверени че ако е вярно ще се борят да не е така. И се бориха, някой оцеляха други не, но животът на всичките не беше лек. Други не само вярваха че е така но си направиха изводи и ловяха рибата в мътна вода и бяха между успяващите. Първите потвърдиха думите на поета -" той гладен Санчо Панса, аз бледен Дон Кихот " А вторите  илюстрираха казаното от друг поет- " Тъй глупеца , тъй залита, да прекара добър живот, и никога не се пита ЧОВЕК ЛИ Е ИЛИ СКОТ "
По това време, въпреки забраната на всички партии,всред учениците  кипеше политически живот. Имаше легионери, комунисти, ратници,  и официална младежка организация " Бранник", и други организации. Във всяка от тях имаше ученици и от двете посочени по горе групи.
Този факт отбелязвам нарочно, защото и до сега във всички партии има и от едните и от другите. Но в повечето господстват тези, които обичат да ловят риба в мътна вода и да прекарат добър живот.
Учениците пораснаха,  преживяха фашизма, социализма и демокрацията. Но не всички;  много фира дадоха тези които не вярваха на байчето от гимназиата.
 А се срещахме съучениците от двете групи. Веднаж един от втората група каза на друг от първата - " абе, земляк, разбери че и аз съм човек !", а той отговори. -" НЕ Е ВАЖНО ЧЕ СИ ЧОВЕК;  ВАЖНО Е ЧИЙ СИ ЧОВЕК " и си беше прав.

Сега често чувам харесваната от много млади хора песен в която се казва - " ВЕЧЕ РАЗБРАХ! ...  ЧЕ ТАКА СА НЕЩАТА ... "
Вървя по една улица и на прясно боядисаната стена видях  паметна плоча в която пише че "...тук е живял, творил за народа ...Човек". Под плочата със спрей написано    "И К во ?.".
Длъжни сме  всички, които не сме от първата група, да дадем отговор на този въпрос. Но не словесен отговор и назидателни думи. Трябват дела, които да изменят нещата така, че младият човек да не задава такива въпроси.
 Ako показажем   червен картон на тези,  траява да направим следващата крачка да поставим на тяхно място други. На новите да не позволим да станат бързо като старите. Какво да направим и как да го направим нека да дискутираме тук, както това мнозина предлагат.
Предстоят местни избори, някой казват че ще има предсрочни  парламентарни. Последното не го вярвам. Решение за такива трябва да вземе парламента, но в него няма нито една политическа сила която наистина да иска предсрочни избори. След тези резултати на евроизборите никоя от представените в парламента сила не може да се надява че пак ще бъде представена както до сега, ако не направи нещо съществено, което да убеди хората че заслужава тяхното доверие. Но такова нещо може да се направи за по дълго време, до края на мандата. Освен това всеки депутат никак ням да иска да си остви топлото местенце а и нещо повече, което му дава властта, бидейки сигурен че в едни предсрочни избори може да ги загуби. А там са хора които доказаха че разбират много добре какви са техните лични интереси и като професионални политици знаят как да ги защитят.
Промяна няма да постигнем със пасивна борба - отказ от гласуване. Ще постигнем подобен на сегашния резултат със някой смени на играчите, партии или лица. Но ако гласуваме трябва да знаем за кого. Тук е и нашето място като читатели и пишещи постинги и коментари. Не само да казваме какво не ни харесва а да казваме какво би ни харесало, да има повече хора които още при предварителното обследване на общественото мнение да дадат ясни сигнали какво ще стане на предстоящите избори. Казано със други думи   -  ДА СМЕ КОНСТРУКТИВНИ И В СПОРОВЕТЕ И В ПОСТИНГИТЕ. / въпреки че тези думи  от честа употреба доста се изтъркаха./
dedal27





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedal27
Категория: Политика
Прочетен: 29888
Постинги: 10
Коментари: 21
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031