Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2007 21:03 - ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ
Автор: dedal27 Категория: Политика   
Прочетен: 883 Коментари: 1 Гласове:
0





сметките на "ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ "
След многото коментари по въпроса на 1.05.2007г. се публикува следното обяснение на бившия директор на Топлофикацията:
NEWS:BG


"Защо през декември при топло време имаше високи сметки?

Георги Рогачев:
...Проблемът в случая е, че техниците не са минали по абонатните станции, за да намалят подаваната топло енергия в отговор на топлото време. Така сградите са топлени като за студено време. И сметките са като за студено.
А техниците не са минали, защото началниците им не са наредили. Те пък не са наредили, защото техните началници не са го направили. И така нагоре въпросът опира до висшето ръководство, което не е пуснало съответните нареждания в какъв режим да работят мощностите. А не го е пуснало, просто защото висше ръководство не е имало.
Всичко това са съвсем обикновени ежедневни действия, които се правят всяка зима, всеки месец, всяка седмица, и дори всеки ден. Нещата са съвсем прости и досега проблеми не е имало.
Но като махнеш изведнъж ръководството, сложиш формално някой „и.д.”, който нищо не разбира, и не знае кога, на кого и какво да нареди, и проблемите идват от само себе си.
Най-точният отговор на високите сметки за парно през декември е, че за тях са виновни политиците, които не осигуриха незабавно след ареста ми, опитен професионалист начело на дружеството. Тази грешка ще се плати от техните избиратели. "

image image
Столичното парно ще спира кражби на топло със списъци на сметките
Временен шеф на дружеството очаквано стана Петко Милевски

3 Май 2007


От ТЕЗИ ПУБЛИКАЦИИ СЛЕДВАТ  интересни въпроси и отговори.
1. Щом като, отоплението на сградите зависи само от това как се регулира топло подаването от техниците, значи затварянето на вентилите от гражданите няма значение за техните сметки. Тогава какъв е смисълът на тези, вентили, отчитащи апарати и цялото топлинно счетоводство ?. Излиза че то решава само проблема как да се разпредели сумата която потребителите трябва да платят. Но размерът на тази сума зависи само от техниците. Последните са служители на топлофикацията, която е продавач и има интерес да продава колкото може повече. Това означава че техниците ще са добри служители ако правят така че повече да се харчи енергия и съответно повече да се плаща. Нов въпрос:  - Дали началниците на техниците, по описаната йерархия от г-н Рогачев, не са ги подтиквали към това,  говорейки постоянно на потребителите за  икономии на енергия.
Сградите са били отоплявани както през студените месеци, тогава гражданите или е трябвало да затварят крановете на радиаторите или да отварят прозорците. Ако те са затваряли крановете то не се е отразило на сметките им, защото по обясненията те зависят от подаваната енергия, което се управлява от техниците.
2. Кой и кога съчини тази  "гениална"  схема, при която гражданите да плащат не толкова колкото енергия влиза в техните радиатори а колкото техниците решат че трябва да подадат и къде отива енергията когато не стига до радиаторите ?. Тук възниква едно подозрение.  Системата за измерване на подаваната енергия / методите и средствата които се използват/ изглежда са такива че измереното количество енергия да е по голямо от фактически подаденото.
3. Защо обвързването на подаваната към сградите енергия с външната температура не е поверено на технически средства, каквито има в изобилие, а на една верига от началници и изпълнители начело с генералния директор.?. Ако е нямало пари да се монтират такива средства а е трябвало да се прилага "ръчно регулиране", защо то не е било възложено на оператори ,  т.е. на тези именно техници,?. Така се прави обикновено, и в служебните задължениия на оператора влиза да следи параметрите и да регулира, а не да чака нареждане по команден ред от най  високия началник.
4. Защо толкова години е прилагана такава първобитна система на управление на процесите в Топлофикация София. ? Венец на този примитивизъм бе създаването на топлинните счетоводства с които само се заблуждават потребителите на топлинна енергия че от тях зависи чрез икономия на енергия да плащат по малко.


5. От втората публикация се вижда, че Софийската топлофикация обвинява в кражби гражданите и ще изнася списъци за взаимен контрол. Възниква въпроса от кого са крадели недобросъвестните  граждани. ?. Колко ще платят всички в сградата завици от техниците, които ще кажат колко енергия са подали. Следва че недобросъвестните ще крадят не от топлофикацията а от своите съседи. Защо се продължава заблуждаването на потребителите, че когато по малко отчитат техните уреди върху радиаторите по малко ще плащат и с това ще ощетят топлофикацията. ? Отговорът е ясен - да се скрие ограбването на гражданите и да се скарат съседите помежду си за да оставят намира топлофикацията която е истинския крадец.
Отговор на всички тези въпроси дава самия г-н Рогачев, като изтъква че виновни за сметките са политиците. Тук тои е прав, но не са му правилни доказателствата. Политиците не са виновни за това, че когато са го арестували не са сложили бързо на негово място друг. Те са виновни за това че  са държали на този пост, него  и такива като него с това ниво на компетенции и начин на мислене.
И в този случай пак стигаме до отговорността на политиците пред избирателите и на отговорността на управляващите пред политиците, пред парламента.
Съдът ще реши има ли злоупотреби, какви са те и кой носи за това отговорност. Но поне от досегашните коментари, на това нашумяло дело, не се вижда дали ще се потърси отговорност за безстопанственото и предумишлено ограбване на потребителите на топлинна енергия. А това е много по важно от милионите на Валентин Димитров за които се говори че е обвинен.   Малка е вероятността да се потърси такава отговорност, защото тогава до сегашните обвиняеми ще трябва да седнат и други лица които са фактическите виновници, но които си имат чадъри, обрачи, имунитети о други предпазни средства.  Отново изниква въпросът - " А какво да правим ние с гайдите, освен да си свирим и да се правим на разсеяни ? " Може би функционирането на Съюза на избирателите, или на виртуалния парламент, ще помогнат, стига да намерим отговор на проблема как именно ще сторят това, с какви средства по кои начини.?


Но докато търсим отговорите на тези въпроси, не трябва да преставаме да коментираме и да изобличаваме онези които безсрамно и постоянно прилагат принципа " МИЖИ ДА ТЕ ЛЪЖЕМ "
дедал27


Нова авангардна мярка за намаляване на кражбите на топло енергия от недобросъвестни съседи смята да приложи столичната топлофикация. Това стана ясно в четвъртък, след като Лилия Маутнер, председател на Съвета на директорите на дружеството, представи пред общинската комисия по инженерна инфраструктура състоянието на фирмата.


От дружеството са решили, че публичното обявяване на изразходваните суми за парно и топла вода на определено място във входовете на кооперациите ще позволи по-голям между съседски контрол върху ползваните количества и разпределението им и ще се намалят кражбите


 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Има и ново обяснение,
05.05.2007 10:29
което е също смехонворно, като всички до сега. Потърпевшите сме ние. Предлагам да въведем единица за издръжливост и търпение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedal27
Категория: Политика
Прочетен: 29889
Постинги: 10
Коментари: 21
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031