Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2007 10:09 - wirtualen parlament i demokraciq
Автор: dedal27 Категория: Политика   
Прочетен: 2739 Коментари: 1 Гласове:
0



ВИРТУАЛНИЯТ    ПАРЛАМЕНТ И   ДЕМОКРАЦИЯТА

 

Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.

(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Конституция на Република България, приета от седмото велико народно събрание.

 

В историята на нашата страна и на другите страни има много и най разнообразни примери на прилагането на този принцип. Той е критерий за оценяването доколко една страна е демократична или не е.

В конституцията е посочено как суверенът " народ"  упълноимощава органи и лица да упражняват това негово право. Той избира депутати,  и президент, парламентът избира министри и по други начини, упълномощвава с власт, от името на народа, органите на държавата. Но всички виждат как, на парламента влияят партии, на тях обръчи и лобита и накрая власта която произтича от народа прави неща които той не иска. Много приказки са изприказвани, във медиите, форумите и блоговете и на още много места. Въпросът е обаче какво да се прави за да не е така, както не искаме да бъде. Може би един път, или даже малка пътечка ,  за излизане от това състояние ,ще се окаже и виртуалния парламент. Но това ще зависи от начина по който ще го направим и по който ще функционира.

Опитът на нашата страна и на другите страни, в миналото и сега , показва че и в демократични държави има диктатура. Нима у нас и в миналото и сега различните мафиозни структури / формални и неформални / не диктуват решенията на органите на властта на всички нiва.? Но да видим и опита на най демократичната страна САЩ. Президента Bush реши да изпрати още 20000 войници, в Ирак с което да увеличи дадените там жертви, коити вече са по мнoгoбройни от жертвите на терористичния акт на 11септември в Нюорк. Конгресът не е съгласен с такова решение. Още по не е съгласен американският  народ, но то се провежда и няма кой да го спре. Преди няколко години, конгресът  на САЩ дълго обсъжда въпроса, дали да изпъди президента Клинтън защото неговата секретарка се оплакала че той я подлагал на сексуален тормоз. Но изглежда сегашното поведение на Bush не се оценява като толкова грешно и не се иска неговото отстраняване. Това зависи от конгресмените от това те как изпълняват дадените им от народа пълномощия. Ето защо най важното което трябва да прави виртуалния парламент  е - да създава условия които да не позволяват на депутатите в Българския парламент да упражняват дадените им пълномощия в разрез с волята на народа. Един от начините е да се увеличи броят на независимите депутати, и да се изберат такива хора които да искат и да могат да изпълняват волята на суверена - НАРОД.

В чл.1 от конституцията има и втора алинея, която също не трябва да се нарушава. Моето мнение е, че партиите, лобитата и обръчите, нарушават този  текст на конституцията. Затова е необходимо, при образуването на виртуалния парламент,  /ВиП /да внимаваме и той да не прави същото. Депутатите в Българския парламент, са отчитат пред партиите и обръчите за своята работа а не пред народа.  / имам предвид например някои заседания на парламентарния контрол /

Ако и депутатите които се избират с помощта или по номинации от ВиП се задължат да се отчитат пред него, то с нишо няма да се променят нещата. Начинът е друг. Самите депутати трябва да са такива, че да искат и да могат да упражняват пълномощията които са им  дадени. Същевременно те трябва да са сигурни че именно от това ще зависи тяхната съдба, а не от нещо друго.Ако такива депутати станат по мнoгoто в Българския парламент, те ще намерят парламентарните средства, които да осигурят такова поведение на всички депутати. Това неможе да стане итведнъж, но към него трябва да се върви последователно и постоянно. Сигурно някои ще кажат : " трай конйо за зелена плява!. До тогава магарето ми може и да умре." Хубавите работи бързо не стават е казал народът.  Не веднъж от желание бързо да се оправим още повече сме се разваляли

Dedal27.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - виж
26.02.2007 10:18
http://blogbg.blog.bg/viewpost.php?id=6418
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedal27
Категория: Политика
Прочетен: 30396
Постинги: 10
Коментари: 21
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930